Σταματήστε να κάθεστε, αρχίστε να κινείστε

0
2217

Η καθιστική ζωή είναι μια ζεστή και άνετη δραστηριότητα. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ώρες στην δουλειά, σε μια καρέκλα, κοιτάζοντας μια οθόνη υπολογιστή. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μας, καθόμαστε στον καναπέ και περνάμε μερικές ακόμη ώρες βλέποντας τηλεόραση. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι οι σοβαρές, βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη καθιστική δραστηριότητα.

Μια σιωπηλή ασθένεια

Από τότε που οι δουλειές άρχισαν να περιστρέφονται γύρω από μια οθόνη υπολογιστή, υπήρξε μια απότομη άνοδος στον αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν από κάποια μορφή πόνου στις αρθρώσεις, πόνο στην πλάτη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την υγεία. Η γενική άποψη είναι ότι αυτές οι ταλαιπωρίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την επιλογή του τρόπου ζωής και της διατροφής μας. Αυτό που πολλοί ειδικοί ξεχνούν είναι ο άμεσος ρόλος που έχει μια καθιστική ύπαρξη στην υγεία μας.

Πρόσφατες μελέτες και αναφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρουσιάζεται στα Annals of Internal Medicine, μετατοπίζουν το επίκεντρο στις σιωπηλές παρενέργειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής. Με τα αυξανόμενα στοιχεία να δείχνουν ότι η καθιστική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Καρδιαγγειακό θάνατο και θάνατο από καρκίνο.
  • Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
  • Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Επηρεάζοντας το Μέλλον μας: Τα παιδιά μας

Οι παρατεταμένες ώρες σε μια καρέκλα ή στον καναπέ δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τους ενήλικες, είναι επίσης κακό και για τα παιδιά μας. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας. Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ένα στα τρία παιδιά είναι σωματικά ενεργά. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι ημέρες εκείνες κατά τις οποίες τα παιδιά περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου παιχνιδιού τους σε εξωτερικούς χώρους(γήπεδο, πλατεία, παιδική χαρά κ.α). Η προσοχή τους έχει πλέον στραφεί στην αυξανόμενη επιρροή συσκευών όπως tablets, κινητών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η παρατεταμένη καθιστική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Ορισμένα σημεία προειδοποίησης περιλαμβάνουν:

  • Η μη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία, η οποία μπορεί να απειλήσει τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού όταν οι μύες του βρίσκονται στην πρωταρχική ηλικία ανάπτυξης.
  • Μια καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα και μειωμένη κυκλοφορία του αίματος.

Σταματήστε να κάθεστε, αρχίστε να κινείστε.

Δεδομένου ότι η παθητική δραστηριότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, η καλύτερη επιλογή είναι να αντισταθμιστούν τα αρνητικά αποτελέσματά της, εισάγοντας σύντομες ασκήσεις τεντώματος και κίνησης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για κάθε μισή ώρα που κάθεστε, πάρτε ένα διάστημα πέντε έως δέκα λεπτών τεντώματος, περπατήματος ή απλά σταθείτε όρθιοι.

Η άλλη επιλογή είναι να βάλετε στη ζωή σας μια ικανότατη και αποτελεσματική μέθοδο άσκησης όπως το CrossFit, το οποίο θα βελτιώσει περαιτέρω την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη συνολική φυσική σας κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × one =