20 Κανόνες επιτυχίας από τον θρύλο του CrossFit Rich Froning Jr.

0
2856

Συμβουλές από τον Rich Froning που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι αθλητές και πιο επιτυχημένα άτομα.

Ένα από τα μεγάλα πάθη μου είναι να μελετώ τις συμβουλές των πιο επιτυχημένων στον κόσμο. Στο ταξίδι μου στο Crossfit, ανακάλυψα τον Rich Froning Junior. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος Crossfitter όλων των εποχών στη μικρή δεκαετία της ύπαρξης του αθλήματος. Κέρδισε για τέσσερα χρόνια στη σειρά τον τίτλο του Fittest on Earth και πήρε τη 2η θέση στην πρώτη του συμμετοχή σε Αγώνες, κατόρθωμα που κανείς δεν έχει πλησιάσει μέχρι σήμερα.

Τι χρειάζεται για να κερδίσεις.

Πίνακας περιεχομένων

Διδάγματα σε διάφορες κατηγορίες:

 • Συμβουλές επιτυχίας
 • Συμβουλές για το CrossFit και το Fitness
 • Μαθήματα Ζωής
 • Συμβουλές για αρχάριους Crossfit

Συμβουλές Επιτυχίας

Αυτές είναι οι συμβουλές του Froning που ισχύουν για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, συμπεριλαμβανομένων και των στόχων στο CrossFit

 1. Η δουλειά σας γίνεται Ηθική ανάλογα με τα άτομα με τα οποία περιβάλλεστε.

Ο Froning έκανε τη δουλειά του ηθική όχι από κάποιον που τον δίδαξε αλλά με τη μοντελοποίηση των γονιών του. Οι γονείς του τον μεγάλωσαν με παραδείγματα. Εργάστηκαν ατελείωτα και σπάνια κάθισαν να χαλαρώσουν.

 1. Περιτριγυριστείτε από ανταγωνιστικά άτομα αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι.

Όταν ο Froning ήταν νέος, είχε πάνω από τριάντα πέντε πρώτους ξαδέλφους – μόνο από την πλευρά της μητέρας του. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ήταν φυσικοί λόγοι ανταγωνισμού. Αυτός και τα ξαδέλφια του ανταγωνιζόντουσαν σε όλα, από τα βιντεοπαιχνίδια έως τα αθλήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της επιτυχίας του Rich είναι ότι πάντα περιβαλλόταν με ανθρώπους που ήταν καλύτεροι από αυτόν, τον έσπρωχναν και τον κρατούσαν υπεύθυνο.

Δεν μπορείτε να έχετε δικαιολογίες όταν γύρω σας έχετε ανθρώπους που σας κρατάνε υπεύθυνους. Επίσης πιέζεστε περισσότερο όταν οι άνθρωποι γύρω σας έχουν καλύτερη απόδοση από εσάς.

Σε παρόμοια σημείωση, υπάρχει ένα άτομο που ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Crossfit δύο φορές πίσω. Και δεν ήταν πλούσιος. Ήταν ένα κορίτσι που ονομάζεται Annie Thorisdottir.

Ο Rich έχει δηλώσει ότι το πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο που έχει γνώρισε ποτέ, αγόρι ή κορίτσι είναι η Annie Thorisdottir. Είναι κάτι που μοιράζονται από κοινού. Και οι δύο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί. Μια φορά, κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, και οι δύο άρχισαν να σηκώνουν το 100% της μέγιστης τους, παρόλο που είχαν συμφωνήσει ότι θα έκαναν το 70% τους.

 1. Μην τρομοκρατήστε. Δείτε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που βλέπετε τους άλλους.

Την πρώτη φορά που ο Froning αγωνίστηκε σε CrossFit Games, τρομοκρατήθηκε από οποιονδήποτε εμφανίστηκε εκεί. Η ίδια αντίδραση επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια των Regionals και των Sectionals.

Έβλεπε τους άλλους και πίστευε ότι δεν άνηκε εκεί. Ωστόσο κάθε φορά επέστρεφε με την πρώτη θέση. Συνειδητοποίησε ότι δεν έβλεπε τον εαυτό του με τον τρόπο που έβλεπε τους άλλους.

Σήμερα όλοι λένε ότι έχει μια «τερατώδη» εμφάνιση που αξίζει να την θαυμάσετε. Αλλά λέει ότι ήταν μόλις 5 κιλά ελαφρύτερος πριν ξεκινήσει προπονήσεις για να γίνει ένας World Class αθλητής. Το μάθημα που λαμβάνουμε είναι να δίνουμε στον εαυτό μας την αυτοεκτίμηση που μας αξίζει.

 1. Χρησιμοποιήστε τις αποτυχίες ως κίνητρο.

Ο Froning κατετάγη 2ος στη πρώτη του συμμετοχή σε CrossFit Games. Ένιωθε απογοήτευση όμως γιατί στο τελευταίο Event δεν γνώριζε την κατάλληλη τεχνική αναρρίχησης σε σχοινί και δεν κατάφερε να ανέβει σε αυτό. Έχασε τη πρώτη θέση για 3 μόλις πόντους επειδή ήταν απροετοίμαστος. Ήξερε ότι μπορούσε να είναι πρώτος.

Παρόλα αυτά η αποτυχία του αυτή λειτούργησε ως κίνητρο. Κάποιοι είπαν ότι αν δεν υπήρχε το Rope Climb Event θα μπορούσε να είχε στεφθεί 5 συνεχόμενες χρονιές πρωταθλητής. Κοιτάζοντας στο παρελθόν ο ίδιος λέει ότι δεν θα είχε κερδίσει τίποτα αν δεν ήταν αυτό το Event.

Ήταν σίγουρος πως η απογοήτευση της 2ης θέσης το 2010 θα τον οδηγούσε στο να προπονηθεί σκληρά και να κερδίσει αρκετές φορές στη συνέχεια.

 1. Να έχετε έναν σκοπό μεγαλύτερο από τον εαυτό σας.

«Νίκη δεν είναι να τερματίσεις πρώτος. Είναι το να βάλεις τον Θεό πάνω από όλα.»- Rich Froning.

Κάποια στιγμή στη ζωή του ο Froning είχε παραστρατήσει. Οι φίλοι και οι μέντορές του τον ρωτούσαν: «Γιατί κάνεις αυτά που κάνεις;» και «Θα πήγαινες στον Παράδεισο αν πέθαινες τώρα;»

Και δεν έδινε καλές απαντήσεις. Μπήκε στη μεγαλύτερη περίοδο αυτό-προβληματισμού στη ζωή του.

Προσευχόταν μόνο για εγωιστικούς λόγους και δεν του άρεσε η κληρονομιά που άφηνε επειδή γιατί είχε να κάνει με τα επιτεύγματα του. Έχοντας έναν σκοπό μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, έχετε μεγαλύτερο κίνητρο και δουλεύετε σκληρότερα και περισσότερο.

Εξαιτίας αυτής της αποκάλυψης, επέστρεψε στη πίστη του στον Χριστιανισμό. Οι ιστορίες που διάβασε στη Βίβλο όταν ήταν παιδί είχαν πράγματι νόημα για αυτόν.

 1. Ο Rich Froning για την ψυχική αντοχή.

Η ψυχική αντοχή είναι το κλειδί της επιτυχίας στο CrossFit γιατί βοηθά στο να πιέσετε περισσότερο. Ο Rich έχει προπονήσει εκατοντάδες διαφορετικούς αθλητές στο CrossFit. Εξακολουθεί να αναρωτιέται γιατί κάποιοι έχουν ψυχικές αντοχές και κάποιοι όχι.

Αν έπρεπε να απαντήσει στην ερώτηση θα το ανήγαγε στον τρόπο ανατροφής αλλά και στο αν κάποιος βγαίνει έξω από την comfort zone του από νωρίς. Υπήρξαν πολλές στιγμές σε CrossFit Games που σκέφτηκε: «Δεν νιώθω καλά να το κάνω αυτό. Γιατί το κάνω;»

Εκείνη τη στιγμή άρχισε να λειτουργεί ο τρόπος με τον οποίο ανατράφηκε. Οι γονείς του τον έβαζαν να κάνει πολλές δουλειές, συμπεριλαμβανομένων και άχρηστων καθηκόντων όπως το να βγάζει καρφιά από μια επιφάνεια, για να του ενσταλάξουν μια ισχυρή ηθική εργασίας. Η εργασιακή του ηθική ξυπνούσε αυτόματα όταν ήθελε να εγκαταλείψει.

Όσον αφορά την Comfort Zone, ο Froning εννοεί ότι δε μπορείς να βασίζεσαι στα γενετικά προσόντα. Στο σχολείο είχε παρατηρήσει πολλούς επιτυχημένους αθλητές που βασιζόντουσαν στο ταλέντο τους.  Στο κολέγιο όμως γνώρισε πολλούς που είχαν το ταλέντο αλλά και την ψυχική αντοχή να πιέσουν τα όρια τους.

Γι ‘αυτό, σπρώξτε πάντα τον εαυτό σας μακρύτερα από ότι μπορείτε να πάτε.

Η Katrin Davidsdottir, δύο φορές Crossfit Games Champion, συμφωνεί. Σε μια συνέντευξη της, είπε: «Όλοι όσοι είναι στους Αγώνες είναι Fit. Είμαστε όλοι δυνατοί. Νομίζω ότι η διαφορά του να τερματίσεις στο βάθρο ή όχι είναι το Mental Game.»

Συμβουλές για το Crossfit και το Fitness.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται οι συμβουλές του Froning για το Crossfit και Fitness γενικά.

 1. Η μη κατάρρευση σημαίνει περισσότερα από μια νίκη.

Το CrossFit έχει να κάνει με την αντοχή μέσα από μια ποικιλία συνεχώς μεταβαλλόμενων ασκήσεων. Ο Froning συνειδητοποίησε όλα αυτά τα χρόνια ότι για να νικήσεις δεν χρειάζεται να έρθεις πρώτος σε όλα τα Event. Είναι να βρίσκεσαι στις κορυφαίες θέσεις στα περισσότερα από αυτά. Είναι παρόμοιο με το 3αθλο ή το 10αθλο κατά κάποιο τρόπο, αφού ο μέσος όρος είναι αυτός που μετράει.

Επομένως αν δεν καταρρεύσετε σε κάποιο Workout τότε είστε στο σωστό δρόμο για τη νίκη.

 1. Αν υπερ-συγκεντρώνεστε σε ένα πράγμα, θυσιάζετε κάποιο άλλο.

Αυτό μπορεί να είναι ή να μην είναι κακό, εξαρτάται από το ποιος είναι ο στόχος σας. Για τις ασκήσεις στο CrossFit, είναι κακό. Για να είστε οι καλύτεροι στο CrossFit, πρέπει να είστε πολύ καλοί σε πολυάριθμα διαφορετικά Workout. Εστιάζοντας για παράδειγμα πάρα πολύ στην αντοχή, μπορεί να “πέσετε” στο Powerlifting.

Για να είστε εξαιρετικοί σε οποιαδήποτε από τις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να ζητηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, πρέπει να προετοιμαστείτε με το να είστε εξαιρετικοί στα πάντα.

 1. Μην συγκρίνετε ή κατασκοπεύετε μια διοργάνωση.

Το πρώτο μεγάλο κλειδί για την επιτυχία στο CrossFit είναι να έχετε συνέπεια και να κάνετε όλο και περισσότερο CrossFit. Το δεύτερο κλειδί είναι να αποφύγετε να δείτε ή να κατασκοπεύσετε τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας.

Τα μέσα ενημέρωσης του CrossFit λατρεύουν να αναζητούν τους κορυφαίους αθλητές και να μάθουν τις μοναδικές ρουτίνες προπόνησης ή κόλπα που χρησιμοποιούν. O Froning αποφεύγει να κάνει κάτι τέτοιο.

 1. Αφήστε το σώμα σας να σας πει πότε να πιέσετε και πότε να ξεκουραστείτε.

Ο Froning αφήνει το σώμα του να του πει πότε πρέπει να δουλέψει περισσότερο και όταν είναι εξαντλημένος πότε χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα.

Κάνει συνήθως τουλάχιστον δύο ώρες προπόνηση ημερησίως και στοχεύει σε 5 Metabolic Workout την εβδομάδα και το ελάχιστο 6 olympic weightlifting/ powerlifting προπονήσεις την εβδομάδα. Συχνά ο όγκος προπόνησης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό.

Το σώμα του συνήθως με ακρίβεια του λέει πότε να πιέσει αλλά και πότε να ξεκουραστεί για να ανακάμψει.

Το σώμα σας μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές όσο του Rich. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως πυξίδα, αλλά οι συμβουλές των προπονητών, των συναθλητών και των φίλων είναι σημαντικές.

 1. Πιέστε περισσότερο από ότι το μυαλό σας λέει ότι μπορείτε.

Ο Rich ομολογεί ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αθλητικά είναι πιο ικανοί από αυτόν με κάθε τρόπο. Πώς όμως τα κατάφερε;

Είναι το μυαλό του. Τα CrossFit Games είναι κατά 70% πνευματική-ψυχική δύναμη και μόνο 30% σωματική.

Έχει προπονήσει πολλούς ανθρώπους που έχουν κορμιά με δυνατότητα να πάνε πολύ πιο μακριά, αλλά δεν το κάνουν επειδή το μυαλό τους, τους λέει να σταματήσουν νωρίς. Υπάρχει μια μελέτη στο βιβλίο The Willpower Instinct που λέει ότι το ανθρώπινο μυαλό στέλνει σήματα εξάντλησης πολύ πριν το σώμα εξαντληθεί ως μέτρο ασφάλειας.

Το μάθημα που παίρνετε είναι ότι μπορείτε να ωθήσετε πολύ περισσότερο από αυτό που νομίζετε ότι μπορείτε.

 1. Να ανταμείβετε τον εαυτό σας.

Ο Froning ανταμείβει τον εαυτό του με Workout που λατρεύει (Ολυμπιακές άρσεις) μετά από Workout που μισεί(τρέξιμο). Αυτό βοηθά να έχει ισορροπία και τον εμποδίζει να «καεί»

 1. Η ρουτίνα προπόνησης και το διατροφικό πλάνο του Rich Froning.

Ο Froning δεν παίρνει Pre-Workout συμπληρώματα. Παίρνει shake πρωτεΐνης για πρωινό. Παίρνει συμπληρώματα αλλά σας συμβουλεύει να κάνετε την έρευνα σας νωρίτερα. Υπάρχουν πολλά κακά συμπληρώματα στην αγορά. Τσεκάρετε την φήμη του προϊόντος και τα διατροφικά στοιχεία πριν το αγοράσετε. Όσο λιγότερη ζάχαρη τόσο το καλύτερο.

Πίνει και τρώει έως ότου το σώμα του να νιώσει πλήρες. Δεν μετράει θερμίδες. Γενικά τρώει υγιεινά. Για τον Froning δεν υπάρχει καθημερινή ρουτίνα. Βασίζεται στο πως νιώθει το κορμί του. Μπορεί να κάνει 3 ή και περισσότερα Workout μέσα σε μια ημέρα. Δε θα σας συμβούλευα να κάνετε το ίδιο γιατί το κορμί του Froning είναι γενετικά προσαρμοσμένο γνωρίζοντας πότε πρέπει να συνεχίσει και πότε να σταματήσει.

Μαθήματα Ζωής.

 1. Να έχετε έναν συνεργάτη-συναθλητή που σας ισορροπεί.

Η γυναίκα του Rich, η Hillary τον βοηθά πάντα να είναι ισορροπημένος και ταπεινός. Δεν ενδιαφέρεται πολύ για το CrossFit ή τη θέση καταλαμβάνει στους Αγώνες. Στο σπίτι της έχει ακόμη και μια περίοδο που λέγεται “No Crossfit Talk”.

Αυτό είναι ιδανικό για τον Froning επειδή βοηθάει να διατηρηθεί το εγώ του υπό έλεγχο. Του θυμίζει να μην κάνει το CrossFit ταυτότητά του και ότι είναι μόνο ένας δίαυλος για να προωθήσει τον Χριστιανισμό.

 1. Να παραμένετε ταπεινοί.

Δεν ξέρω αν η ταπεινότητα πραγματικά βοήθησε στην επιτυχία του Rich. Ωστόσο, ήταν πάντα ταπεινός άνθρωπος και ποτέ δεν επέτρεψε τα επιτεύγματά του στο CrossFit να τον καθορίσουν. Πάντα τον ενδιέφερε περισσότερο η προώθηση της θρησκείας και του αθλήματός του. Έχει πει ακόμη ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμη τύπος που του αρέσει να κάνει CrossFit.

 1. Τραγικά πράγματα συμβαίνουν πάντα. Επομένως να είστε ευγνώμονες.

Ο Froning δούλευε ως πυροσβέστης για πολλά χρόνια αφού αποφοίτησε από το κολέγιο. Στη δουλειά του έμαθε ότι κάπου πάντα υπάρχει μια φωτιά. Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατή ήταν συνειδητοποίησε ότι κάτι εκπληκτικό ή τραγικό συνέβαινε στον έξω κόσμο. Είδε νέους και αθώους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Τελικά υποστήριξε ότι ο Θεός έχει ένα καλύτερο σχέδιο για όλα αυτά ακόμη και αν τη συγκεκριμένη στιγμή φαίνονται όλα τραγικά.

 1. Δεν είναι απαραίτητα κακό να είσαι εσωστρεφής.

Όταν αγωνιζόταν στα CrossFit Games δεν του άρεσε που πλήθος ανθρώπων τον παρακολουθούσε γιατί ένιωθε άβολα. Δεν ήταν αρκετό ώστε να επηρεάσει την απόδοση του.

Όταν κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο στα Games, πραγματοποίησαν ένα πάρτι το ίδιο βράδυ. Ήξερε ότι θα περιτριγυρίζετε από πλήθος ανθρώπων που θα τον επευφημούν επειδή ήταν ο Fittest on Earth. Τον ενοχλούσε.

Παρέκαμψε το πάρτι και πήγε για ένα δείπνο με την σύζυγό του και μερικούς στενούς φίλους.

Συμβουλές για αρχάριους στο CrossFit

 1. Κάντε το όταν αποφασίσετε σε ποιο Box θα πάτε.

Πως αποφασίζετε ποιο Box θα επιλέξετε για την προπόνηση σας; Καταρχήν σιγουρευτείτε ότι είναι Affiliate. Αξίζει την επένδυση. Δεύτερον, δείτε τι κάνουν οι προπονητές κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Αν είναι στο πάτωμα και ασχολούνται με τους ασκούμενους, είναι καλό Box. Αν κοιτούν το κινητό τους και ελέγχουν τα mail τους, αποφύγετε το.

 1. Κάντε το σαν διασκέδαση.

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρό είναι το Workout, υπάρχει πάντα τρόπος να το διασκεδάσετε.

 1. Ξεκινήστε στο επίπεδο σας.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που κάνουν οι άλλοι επειδή μπορεί να έχουν χρόνια εμπειρίας σε σχέση με εσάς. Αρχίστε από το επίπεδο φυσικής κατάστασης και ικανότητας που βρίσκεστε και μην βιάζεστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 5 =