15 Λόγοι που δεν Πετυχαίνεις τους Στόχους σου

0
1636

Θα ήθελες να μάθεις τους λόγους που δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου; Δεν είναι πολλοί. Είναι 15 και είναι πιο απλοί απ’ ότι φαντάζεσαι. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση πολλούς από αυτούς να τους γνωρίζεις ήδη.

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τους στόχους και σίγουρα θα συνεχίσουν να γράφονται. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αποτυχίες καταλήγουν σε έναν κοινό παρανομαστή: Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να δημιουργούν ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το πώς να επιτυγχάνουν στόχους.

Από τους παρακάτω 15 λόγους, μπορεί να σου ταιριάζουν όλοι ή κανένας. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε σίγουρα βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό μονοπάτι. Αν όμως αισθάνεσαι πως μπορείς να καταφέρεις περισσότερα, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω. Ποιος ξέρει; Μπορεί οι γνώσεις που απλώνονται στις ακόλουθες γραμμές να σε βοηθήσουν να κάνεις την διαφορά.

1.Θέτεις Τεράστιους Στόχους
Είναι καλό να θέτεις και να ονειρεύεσαι σαν να μην υπάρχει όριο στις ικανότητες σου. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος καθώς αναλογίζεσαι το μέγεθος του στόχου να απογοητευτείς.

2.Δεν έχεις ένα τρόπο να αξιολογείς την διαδικασία επίτευξηςΑν οι στόχοι σου δεν είναι ξεκάθαροι και κυρίως μετρήσιμοι, τότε είναι απίθανο να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις για να βελτιωθείς.

3.Θέτεις απίστευτα δύσκολους στόχους

Συνήθως θέτουμε στόχους αναλογιζόμενοι μόνο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν γίνεται αυτό, τότε δεν κάνεις ούτε την μισή διαδρομή. Χρειάζεται να γνωρίζεις ακριβώς τι χρειάζεται να κάνεις, από την αρχή μέχρι το τέλος, για να πετύχεις έναν στόχο.

4.Κάνεις λίστα μόνο με τους μακροπρόθεσμους στόχους

Καταγράφοντας μόνο τους μακροπρόθεσμους στόχους σου δεν σημαίνει αυτόματα πως θα τους πετύχεις. Ο κάθε στόχος είναι από μόνος του ένα project το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πότε αρχίζει και πότε τελειώνει.

5.Σκέφτεσαι τι σου λείπει               

Στόχος δεν είναι να σταματήσεις να τρως γλυκά ή να χάσεις 5 κιλά. Στόχος είναι τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν η προσοχή σου είναι εστιασμένη συνεχώς σο τι σου λείπει, τότε οι δυσκολίες που πρόκειται να συναντήσεις θα σου φανούν μεγαλύτερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

6.Κρατάς τους στόχους στο κεφάλι σου

Θα πρέπει να γράφεις τα πάντα. Ειδικά τους στόχους σου, χρειάζεται να τους γράφεις σε σημείο που θα μπορείς να τους αξιολογείς κάθε μέρα.

 7.Προσπαθείς να πετύχεις πολλούς στόχους ταυτόχρονα

Όλα μαζί δεν γίνονται. Μια ολόκληρη ζωή δεν στήνεται σε έναν ή σε τρεις μήνες. Χρειάζεται πλάνο και καλή οργάνωση. Καλύτερα ένας στόχος και ολοκληρωμένη δουλειά παρά πολλοί και να μην τους πετυχαίνεις ποτέ.

8.Δεν χρησιμοποιείς κατάλληλα το περιβάλλον σου

Αν αισθάνεσαι πως το περιβάλλον σου δεν σε βοηθά, τότε θα χρειαστεί να το αξιοποιήσεις κατάλληλα ή και να το αλλάξεις. Στο περιβάλλον μας συμπεριλαμβάνονται και οι άνθρωποι που ο στελεχώνουν. Προσοχή λοιπόν.

9.Σκέφτεσαι συνεχώς το τελικό αποτέλεσμα

Αν συγκεντρώνεσαι συνεχώς στο τελικό αποτέλεσμα, τότε οι πιθανότητες να χάσεις το κίνητρο σου αυξάνονται εκθετικά. Ο τελικός στόχος τίθεται μια φορά και έπειτα συγκεντρώνεσαι απόλυτα στην διαδικασία.

10.Απογοήτευεσαι από τις αποτυχίες σου
Χωρίς αποτυχίες δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις τον οποιοδήποτε στόχο. Οι αποτυχίες είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσεις σε πραγματικό χρόνο τι δουλεύει και τι όχι.

11.Δεν καταγράφεις τις νίκες σου

Οι νίκες του παρελθόντος σου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα που σου αποκαλύπτει τις διαδικασίες με τις οποίες πετυχαίνεις. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια μοτίβα που πετυχαίνουμε. Άλλοι αποδίδουν γρήγορα ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Το να γνωρίζεις τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες πετυχαίνεις είναι κρίσιμος παράγοντας επίτευξης στόχων.

12.Χάνεις το κίνητρο σου από την ποσότητα της δουλειάς

Θα υπάρξουν φορές στο ταξίδι σου όπου η ποσότητα της δουλειάς που χρειάζεται να κάνεις θα σου φαίνεται κυριολεκτικά βουνό. Συμβαίνει σε όλους, όμως μην αφήσεις να σε παρασύρει. Συγκεντρώσου στα πιο σημαντικά πακέτα δουλειάς που πρέπει να κάνεις και μην σκέφτεσαι συνεχώς τι χρειάζεται να γίνει συνολικά.

13.Ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου

Όταν δεν υπάρχει ένα σαφές πρόγραμμα εξέλιξης τότε η αναβλητικότητα είναι το εσφαλμένο καταφύγιο μιας ασφάλειας που θεωρούμε πως έχουμε ανάγκη.

14.Δεν έχεις σύστημα

Οι περισσότεροι θεωρούν πως το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα επίτευξης στόχων. Όμως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό από αυτό.

Ο κάθε στόχος είναι μια εσωτερική δέσμευση στον εαυτό μας πως μπορούμε να καταφέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την ζωή μας. Αν δεν έχεις επίγνωση των θυσιών που χρειάζεται να κάνεις και δεν έχεις αποδεχτεί πως οι θετικές αλλαγές σου αξίζουν, κανένας στόχος σου δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

15.Πέφτεις θύμα αρνητικών συμπεριφορών

Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία επίτευξης στόχων είναι αρνητικές συμπεριφορές και συνήθειες που μας πολιορκούν. Η ικανότητα  να υιοθετείς νέες και πιο παραγωγικές συνήθειες είναι ένα πανίσχυρο θεμέλιο επιτυχίας.

Πηγή: www.fmh.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 20 =