Σύνδρομο Υπερχρησίας

0
902

Μια βασική αρχή του CrossFit, είναι η αποφυγή επανάληψης του ίδιου ασκησιολόγιου και τρόπου ενδυνάμωσης σε καθημερινή βάση,  δηλαδή η αποφυγή ρουτίνας. Αυτό δεν συνίσταται μόνο γιατί μειώνει τα αποτελέσματα της προπόνησης, αλλά και για την αποφυγή τραυματισμών. Δυστυχώς όμως πολλές φορές και σε αγωνιστικούς αθλητές,  αλλά και σε…όχι προχωρημένους CrossFitters, παρατηρούμε μία εμμονή σ’ ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο. Αυτό όχι μόνο δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα,  αλλά ελλοχεύει και τον κίνδυνο απόκτησης συνδρόμου υπερχρησίας.

Τι ορίζουμε ως υπερχρησία;
Ο όρος «υπέρχρηση» δηλώνει την υπερβολική φόρτιση της λειτουργικής κινητικής μονάδας με επαναλαμβανόμενα φορτία συνέπεια της οποίας είναι η καταπόνησή της και η αδυναμία της να υποβαστάζει φορτία, οπότε αρχίζουν οι πρώτες μικροβλάβες.
Παράγοντες που διευκολύνουν την πρόκληση συνδρόμου υπέρχρησης είναι:
α) Ανατομικές ανωμαλίες των αθλούμενων (π.χ. ρευβά γόνατα, βλαισά γόνατα, ρευοποδία, βλαισοποδία κ.ά.).
β) Εξωτερικοί παράγοντες, όπως ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια, ανώμαλο σκληρό έδαφος, ακατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα.
Πολλές φορές συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες μαζί. Έτσι ο αθλούμε­νος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής να δημιουργήσει κάποιο σύνδρομο υπέρχρη­σης.
Τα σύνδρομα υπέρχρησης, ανάλογα του οργάνου ή των οργάνων (οστά, χόνδροι, σύνδεσμοι, τένοντες κ.ά.) που συμμετέχουν στην κάκωση, τα δια­κρίνουμε σε:
Υπερφόρτιση σε οστά και χόνδρους: οστεοχονδρίτιδες, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, οστεοαρθρίτιδες, κατάγματα κόπωσης.
Υπερφόρτιση σε μυς, τένοντες, συνδέσμους: σύνδρομα τμημάτων, κνημιαίο σύνδρομο.
Υπερφόρτιση σε τένοντες, συνδέσμους: τενοντίτιδες – τενοντοελυτρίτιδες, τενοντοπεριοστίτιδες, επικονδυλίτιδες, σύνδρομο πρόσκρουσης (ώμος κολυμβητή).
Υπερφόρτιση στους ορογόνους θύλακες, έλυτρα, υμένες κ.ά.: ορογονοθυλακίτιδες, υμενίτιδες
Συνοψίζοντας, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η καθημερινή επανάληψη ιδιων η παρομοιων ασκήσεων,  η επαναλαμβανομένη και μονομερή ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυών – αρθρώσεων, μόνο ωφελιμη δεν μπορεί να είναι!  Σίγουρα πρέπει να εστιάζουμε στις αδυναμίες μας, σίγουρα για παράδειγμα στις Ολυμπιακές Άρσεις χρειαζόμαστε δυνατά πόδια η κορμό,  αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον ανάλογο προγραμματισμό, εναλλαγή ασκήσεων,  διαστημάτων ανάπαυλας και αποθεραπείας.
Άλλωστε CrossFit ορίζουμε τις συνεχώς εναλλασσόμενες λειτουργικές ασκήσεις και…το απροσδόκητο.
Καλές και  ασφαλείς προπονήσεις.

Θανάσης Ζησιοπουλος
Head coach Aris Underground Box
CrossFit Level 1
Physical Therapist
Kick boxing trainer

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 14 =