Πως το CrossFit συμβάλει στη μείωση του αθλητικού χάσματος μεταξύ ανδρών-γυναικών.

0
842

Το CrossFit προσφέρει μια πρωτοποριακή προσέγγιση για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός μπορεί να ξεπεράσει όλα τα όρια, είτε πρόκειται για φύλο, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα. Όχι μόνο ενθαρρύνει την υγεία και ευεξία, οδηγεί επίσης στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, διδάσκει πώς να γίνεις ηγέτης, την ομαδικότητα και να έχεις επιμονή. Οι γυναίκες αθλήτριες συχνά αμφισβητούν τα στερεότυπα των φύλων, εμπνέουν και δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Η προσέγγιση του CrossFit το έχει τονίσει από την αρχή.

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους με έναν τρόπο που τίποτε άλλο δε μπορεί. Μιλάει στη νεολαία σε μια γλώσσα που τη καταλαβαίνει. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί όπου υπάρχει μόνο απόγνωση. Είναι πιο ισχυρός από μια κυβέρνηση για τη διάλυση των φυλετικών φραγμών.»

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από τον Νέλσον Μαντέλα, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι στη Νότια Αφρική το 1995. Σε αυτό το απίστευτα ισχυρό απόσπασμα, ο Μαντέλα κάνει μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός ξεπερνά τον αγώνα μετά το τέλος του Απαρτχάιντ. Θα χρησιμοποιήσω αυτό το απόσπασμα για να συζητήσω πώς ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το CrossFit διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση του αθλητικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων.

Η ισότητα των φύλων στο Box – Είμαστε όλοι αθλητές.

Ως ένα αρκετά νέο άθλημα, το CrossFit δεν έχει το ριζωμένο σεξισμό που υπάρχει σε πολλά άλλα επαγγελματικά αθλήματα. Τη στιγμή που περνάτε τη πόρτα ενός CrossFit Box είναι σαφές ότι όποιος συμμετέχει σε αυτό αντιμετωπίζεται απλώς ως αθλητής. Δεν έχει σημασία αν είναι άνδρας, γυναίκα, νέος, ηλικιωμένος, ελίτ ή αρχάριος. Όλοι είναι εκεί για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.

Το CrossFit είναι ένα άθλημα που είναι αφιερωμένο στη βελτίωση της απόδοσης. Η πλειοψηφία των Box δεν έχει καθόλου καθρέφτες. Στο CrossFit όλοι οι αθλητές ενθαρρύνονται να προπονούνται μαζί, να σηκώνουν φορτία μαζί και να κάνουν διατάσεις μαζί ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την ικανότητά τους. Στα CrossFit Boxes, σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες καταρρίπτουν τον παλιό μύθο του «ασθενέστερου φύλου» και συνεχίζουν το μονοπάτι προς την πραγματική ισότητα. Μέσα σε ένα γυμναστήριο CrossFit, οι γυναίκες διδάσκονται απλά να συγκεντρώνονται στο τι μπορούν να κάνουν τα σώματά τους και να εκτιμήσουν τη δύναμη, την ένταση και τον αθλητισμό.

Οι άνθρωποι δημιουργούν προσωπικές και συλλογικές ταυτότητες μέσω του αθλητισμού, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουν ορισμένα όρια και να αναδημιουργήσουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν ορισμένα πιστεύω. Στο CrossFit δεν υπάρχει προπόνηση(WOD)άλλη για άντρες και άλλη για γυναίκες, υπάρχει μόνο ένα WOD που το εκτελούν όλοι μαζί. Όλοι βρίσκονται σε αυτό μαζί, υποφέρουν μαζί και γιορτάζουν μαζί.

Σε ένα CrossFit Box είναι εξίσου πιθανό να έχει προπονητή άνδρα ή γυναίκα.

Οι γυναίκες μπορεί να σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη από τους άνδρες ή να ολοκληρώνουν την ίδια προπόνηση πιο γρήγορα. Στο CrossFit σημασία έχει η προσπάθεια να γίνει κάποιος ο πιο ικανός που μπορεί. Επικεντρώνεται περισσότερο στην συνολική απόδοση παρά στην εμφάνιση και ενθαρρύνει το σεβασμό για τους συναθλητές, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η πρόκληση παραδοσιακών αντιλήψεων σχετικά με τη θηλυκότητα και την ομορφιά- Strong is the new beautiful

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στον αθλητισμό είναι παραδοσιακά πιο αποδεκτές όταν είναι πιο θηλυκές και όταν δίνουν έμφαση στη σεξουαλικότητα. Οι γυναίκες δέχονται επαίνους για το πώς δείχνουν-φαίνονται. Το CrossFit αλλάζει αυτή την έννοια και ενθαρρύνει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες επαινούνται γιατί είναι δυνατές και ισχυρές. Να έχουν ένα υγιές σώμα, να αγωνίζονται για την απόκτηση δύναμης και ικανότητας χωρίς να έχουν μια μη ρεαλιστική εικόνα. Η απόδοση είναι το επίκεντρο και οι μύες γίνονται σύμβολα της δύναμης και της αυτοπεποίθησης.

Οι γυναίκες ξεπερνούν όρια και φόβους.  Όλες οι αντιλήψεις για τη γυναικεία σωματική διάπλαση κατεδαφίζονται από το CrossFit, οι γυναίκες δεν θεωρούνται πλέον ως αδύνατα και αδύναμα πλάσματα που δεν είναι ικανά για δυναμικά αθλήματα.

Διοργανώσεις- Ίσοι όροι ανταγωνισμού

Το CrossFit εστιάζει στους αθλητές του και όχι στο φύλο τους. Κατά συνέπεια, σε διοργανώσεις και σε πολλά Box, ο λόγος των ανδρών προς τις γυναίκες είναι πολύ ισορροπημένος. Αυτό ισχύει και για τους θεατές στους Αγώνες, ακόμη και για τη βιομηχανία και τα προϊόντα που πωλούνται. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι αρένες παραμένουν γεμάτες τόσο από γυναικείες παρουσίες όσο και από ανδρικές. Όλοι είναι εκεί για να παρακολουθήσουν τις θαρραλέες και ατρόμητες εκδηλώσεις δύναμης και αποφασιστικότητας. Επιπλέον, τα χρηματικά έπαθλα ανδρών και γυναικών σε όλες τις διοργανώσεις CrossFit είναι ίσα. Οι Αγώνες του CrossFit, είναι μια παγκόσμια σκηνή, που έχουν θέσει ένα πρότυπο για την ισότητα των φύλων με ισότιμη δουλειά και ίση αμοιβή. Αυτό συνέβαινε πάντοτε με το CrossFit.

Οι άνδρες και οι γυναίκες αθλητές αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις σε διοργανώσεις και λαμβάνουν επίσης την ίδια κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, η CrossFit προσφέρει επίσης ομαδικές εκδηλώσεις όπου οι άνδρες και οι γυναίκες ανταγωνίζονται μαζί, κάτι που είναι πολύ σπάνιο να δείτε σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οι διαγωνισμοί CrossFit καλλιεργούν και αναπτύσσουν αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων των αθλητών και των θεατών. Η CrossFit διαδραματίζει το ρόλο της στην ευρύτερη κλίμακα της ισότητας των φύλων και της συμμετοχικότητας. Αυτός ο αμοιβαίος σεβασμός έχει μια εντυπωσιακή επίδραση στις μελλοντικές γενιές που έχουν αμερόληπτες απόψεις σχετικά με την γυναικεία και ανδρική αθλητική ικανότητα.

Συμπερασματικά

Η δήλωση της 2 φορές πρωταθλήτριας των CrossFit Games, Katrin Tanja Davidsdottir τα λέει όλα:

«Αισθάνομαι τόσο τυχερή που είμαι μέρος ενός αθλήματος που αντιμετωπίζει και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου. Αν και τα βάρη ίσως διαφέρουν περιστασιακά στον ανταγωνισμό, οι ασκήσεις που κάνουμε είναι ίδιες.  Όταν βάζω τη μέγιστη δυνατή μου προσπάθειά, γνωρίζω ότι ένας άνδρας  όπως ο Ben Smith (CrossFit Games Champion 2015) παράλληλα με εμένα βάζει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Εξαιτίας αυτού, οι άντρες και οι γυναίκες στο άθλημα μας έχουν ένα επίπεδο αλληλοσεβασμού ο ένας στον άλλο που δεν έχω δει οπουδήποτε αλλού».

Η παγκόσμια επιρροή του CrossFit από το επίπεδο των θυγατρικών γυμναστηρίων ως τα CrossFit Games διαδραμάτισε ρόλο στην αλλαγή των στερεοτύπων φύλου, συμβάλλοντας στην καταστροφή της ιδέας ότι οι γυναίκες είναι το ασθενέστερο φύλο και οδηγούν σε ένα άθλημα που είναι εξαιρετικά δημοκρατικό. Τα στερεότυπα και οι περιορισμοί απορρίπτονται καθημερινά, και το: «κάνεις αυτό σαν κορίτσι» πλέον είναι ένα σημείο ικανοποίησης. Το CrossFit ενισχύει την ισότητα των φύλων. Ας το διατηρήσουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × four =