Παραγωγική Εφαρμογή Δύναμης = TEXNIKH

0
1405

Γράφει ο Θοδωρής Στυλιανίδης

Πηγή: CrossFit Encyclopedia

Ο ορισμός της δύναμης στο χώρο του Fitness είναι η ικανότητα εκτέλεσης εργασίας ενάντια στην αντίσταση. Εξετάζοντας τη μέγιστη δύναμη σαν μεμονωμένη ποιότητα, μπορεί να οριστεί και να μετρηθεί ως το βιολογικό μέγιστο συστατικό δυναμικό/συστολής των μυών έναντι της αντίστασης. Με απλά λόγια η μέγιστη ικανότητα των μυών να συστέλλονται έναντι εξωτερικών αντικειμένων.

Όσο και να αληθεύει ο παραπάνω ορισμός, θα πρέπει να επισημάνω ότι είναι ελλιπής και δεν μας αποκαλύπτει πολλά σχετικά με την εφαρμογή της δύναμης μέσα στον αθλητισμό αλλά και στη καθημερινή μας ζωή.

Είναι αλήθεια ότι η εφαρμοσμένη δύναμη δεν είναι μόνο η ικανότητα των μυών να παράγουν δύναμη, αλλά και η ικανότητα του σώματος να εφαρμόζει παραγωγικά αυτή τη δύναμη. Επίσης είναι ευρέως γνωστό ότι η δύναμη επηρεάζετε από 2 παράγοντες : Οργανικούς (π.χ. Υπερτροφία) και Νευρομυικούς (π.χ. νευρομυικός συντονισμός)

Για να καταλάβουμε το παραπάνω θα ήθελα να ανατρέξω στις 10 φυσικές παραμέτρους της φυσικής κατάστασης

1.Δύναμη (Strength)

Η ικανότητα να κινήσει ο αθλητής μεγάλο βάρος, να υπερνικήσει μεγάλη αντίσταση

2.Σθένος (Stamina)

Η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει, να παράγει, και να διαχέει ενέργεια αποτελεσματικά

3.Ευλυγισία (Flexibility)

Η ικανότητα του αθλητή να έχει μέγιστο βεληνεκές κίνησης στις αρθρώσεις του

4.Καρδιοαναπνευστική αντοχή (Cardiovascular Endurance)

Η ικανότητα του σώματος να καταναλώνει και να επεξεργάζεται το οξυγόνο

5.Ισχύς (Power)

«Εκρηκτικότητα», η ικανότητα του αθλητή να ασκήσει μέγιστη τελική δύναμη σε ελάχιστο χρόνο

6.Ταχύτητα (Speed)

Η ικανότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου εκτέλεσης «κύκλου» κινήσεων

7.Ευκινησία (Agility)

Η ικανότητα του αθλητή να ελαχιστοποιεί τον χρόνο μετάβασης από μια «γραμμή κίνησης», σε άλλη

8.Συντονισμός (Coordination)

Η ικανότητα του αθλητή να «συντονίσει» πολλαπλές διακριτές σωματικές κινήσεις σε μια αρμονική κίνηση

9.Ισορροπία (Balance)

Η ικανότητα του αθλητή να ελέγξει αποτελεσματικά το κέντρο βάρους του σώματος του

10.Ακρίβεια (Accuracy)

Η ικανότητα του αθλητή να ασκεί έλεγχο στην κατεύθυνση κίνησης, καθώς και στην ταχύτητα και ένταση κίνησης.

Από τις παραπάνω παραμέτρους οι 4 πρώτες επηρεάζονται από οργανικές αλλαγές π.χ. Υπερτροφία μυϊκών ινών, ένζυμα, αιμάτωση κτλ. Οι ανάλογες προσαρμογές προκαλούνται από το ερέθισμα και την συσσώρευση της μακροχρόνιας προπόνησης.

Ο σύνδεσμος κλειδί που λείπει σε πολλά και διάφορα /mainstream προγράμματα (π.χ. Bodybuilding) είναι το νευρομυϊκό κομμάτι – ειδικότερα, η ανάπτυξη του συντονισμού, της ακρίβειας, της ευκινησίας και της ισορροπίας.

Οι παραπάνω ιδιότητες βελτιώνονται μόνο με την εξάσκηση τους και ειδικότερα σε πολυαρθρικές λειτουργικές ασκήσεις (π.χ. αρασέ). Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Body Builder, θα σας θέσω ένα παράδειγμα. Εκπαιδεύοντας τον Bodybuilder μας πάνω στην σωστή τεχνική του Deadlift, αυτόματα τον κάνουμε δυνατότερο στην συγκεκριμένη άσκηση εφόσον εκπαιδεύουμε το νευρομυικό του σύστημα και δημιουργούμε τις βέλτιστες γωνίες στο σώμα του για την ανύψωση της μπάρας. Άρα η εξάσκηση της τεχνικής (η ανάπτυξη του συντονισμού, της ακρίβειας, της ευκινησίας και της ισορροπίας) συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης δύναμης.

Αυτό είναι μέγιστης σημασίας εφόσον η ανάπτυξη της σωστής τεχνικής επηρεάζει άμεσα τη μέγιστη ικανότητα του σώματος να συστέλλονται λειτουργικά έναντι εξωτερικών αντιστάσεων. Άρα η εξάσκηση του συντονισμού, της ακρίβειας, της ευκινησίας αλλά και τις ισορροπίας θα πρέπει να είναι ένα καθημερινό κομμάτι εξάσκησης σε όλο τα φάσμα των ασκήσεων, διότι η τεχνική επηρεάζει άμεσα την μέγιστη δύναμη.

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα στοιχεία ως “τεχνική” ή καλύτερα “Παραγωγική Εφαρμογή Δύναμης”. Η παράλειψή τους από την κατάρτιση του αθλητή οδηγεί αναγκαστικά σε μερική ανάπτυξη της μέγιστης δύναμης και κατά συνέπεια της ισχύς (ταχύτητα χ δύναμη), μερική έκφραση του γενετικού δυναμικού και μειωμένο όριο μέγιστης εργασίας. Για να αυξήσετε την ικανότητα εργασίας σε ευρύ χρονικό και τρόπους εκτέλεσης (ο στόχος του CrossFit), η τεχνική είναι ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος – είτε ο στόχος σας είναι να κερδίσετε κάποιο Throwdown, να ολοκληρώσετε την αποστολή ή απλά να είστε κατάλληλοι για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − fourteen =