Κωτούλας, Φράγκου και Καράβης στο Chalk it up

0
2358

Συνέντευξη στο γνωστό blog Chalk it up παραχώρησαν οι τρεις Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο πρώτο sanctioned CrossFit Event, το Dubai CrossFit Championship. Οι αθλητές μας που πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις, μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από τη διοργάνωση, τα Event που τους άρεσαν και αυτά που τους δυσκόλεψαν αλλά και για τους επόμενους στόχους τους μέσα στο 2019. Αναλυτικά όσα είπαν στην Σταυρούλα Μόσχου:

Άλεξ Κωτούλας

Σ.Μ: Πως πέρασες στο διαγωνισμό; Ποια ήταν για εσένα η καλύτερη στιγμή;

Α.Κ: Καλημέρα , ευχαριστώ που για μία φορά ακόμη με φιλοξενείτε στο blog σας. Ο διαγωνισμός για εμένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο και είχα δώσει σε αυτόν μεγαλύτερη βαρύτητα και από τα regionals, που ήταν ο τελευταίος μεγάλος μου διαγωνισμός . Από την αρχή ήξερα ότι ακόμη και αν περάσω τη προκριματική διαδικάσια , ο εκεί αγώνας θα ήταν παραπάνω από τα μέτρα μου  καθώς όλοι ξέρουμε ότι το Dubai crossfit championship είναι ένας «βαρύς»διαγωνισμός. Αυτό για έμενα ήταν μια τεράστια ευκαιρία να δω καλύτερα  τις αδυναμίες μου και όντως γύρισα με πολλές σκέψεις πάνω σε αυτές και είδα νέες προοπτικές .

Πέρασα φανταστικά !!!!!! Για τέσσερις ημέρες αυτό που έζησα ήταν αυτό που έβλεπα στη τηλεόραση να συμβαίνει στα crossfit games .

Η καλύτερη μου στιγμή ήταν στο event με το Yoke , που ήταν το βαρύτερο πράγμα που έχω σηκώσει ποτέ ( 280 κιλα ) . Το κατάλαβα από την προθέρμανση ότι θα αδυνατούσα να το σηκώσω στη τελική διαδρομή . Μέσα στο γήπεδο όμως , ενώ δεν ήμουν ο τελευταίος αλλά πάσχιζα να τερματίσω μέσα στο time cap , ήταν τέτοια η εμψύχωση από το κοινό , που ζητωκραύγαζε , που το κατάφερα . Φυσικά κ η χειραψία στο τέλος του Frazer ήταν κάτι αναπάντεχο που με ευχαρίστησε πάρα πολύ .

Σ.Μ:Πως είναι η αίσθηση να είναι τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας επάνω σου ; Αποτελεί αυτό ένα κίνητρο για να το ξανά ζήσεις ή σου προσέθεσε άγχος την επόμενη μέρα η πρωτιά ;

Α.Κ: Σταυρούλα μου δε περίμενα ότι η κατάταξη μου στη πρώτη θέση στο τέλος της πρώτης μέρας θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση στη κοινότητα του σπορ μας. Από εκεί και πέρα δε ζω με ψευδαισθήσεις, ήξερα από την αρχή ότι τα δύο αυτά workout με το κολύμπι ήταν κομμένα και ραμμένα πάνω μου και ότι στις μέρες που θα ακολουθούσαν δε θα ήταν το ίδιο, οπότε και με τη σκέψεις αυτές δε μπορώ να πω ότι και το ευχαριστήθηκα και όσο έπρεπε. Δεν με άγχωσε αντίθετα είναι κάτι που αποτελεί κίνητρο για να δουλέψω παραπάνω ώστε να το ξαναζήσω και ίσως να ζήσω και κάτι ακόμη ποιο δυνατό.

Σ.Μ:Η αλήθεια είναι , ξέροντας σε ότι περίμενα να πας παραπάνω στο τρέξιμο . Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε ;

Α.Κ:Πραγματικά δε ξέρω γιατί όλοι περιμένατε να πάω καλύτερα στο τρέξιμο …… το ότι είμαι ελαφρύς αθλητής δε σημαίνει ότι τρέχω και καλά . Η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν το γιλέκο , που για έναν ελαφρύ αθλητή η αίσθηση είναι βαρύτερη , η εξάρτηση των δέκα κιλών για εμένα είναι πολύ δυσκολότερη από κάποιον που ζυγίζει 90 κιλά. Αυτό βέβαια και δεν αποτελεί δικαιολογία καθώς θα έπρεπε να είχα προπονηθεί περισσότερο με το γιλέκο . Από την άλλη η συγκεκριμένη διαδρομή στην έρημο έκρυβε ένα μυστικό , που γνώριζαν αρκετοί αθλητές που ήταν δυο βδομάδες ήδη στο Ντουμπάι και έκαναν προπονήσεις . Η διαδρομή  ήταν ευθεία στην αρχή αλλά στο τέλος της είχε λόφους  , οπότε αυτοί που το γνώριζαν πήγαν πολύ γρήγορα στην αρχή, που το έδαφος ήταν σκληρό και το επέτρεπε,  διότι μετά στους αμμόλοφους κανένας δεν μπορούσε να τρέξει . Εγώ, μη γνωρίζοντας το , είχα στο μυαλό μου να κρατήσω από την αρχή έναν ρυθμό για να την τρέξω όλη τη διαδρομή με τον ίδιο ρυθμό , οπότε και δεν μπορούσα στο τέλος να καλύψω τη διαφορά που είχε δημιουργηθεί με τις δυνάμεις που είχα κρατήσει . Ήταν αθλητές 5 μέτρα μπροστά και πραγματικά δε μπορούσα μέσα στην άμμο και στους λόφους να αναπτύξω ταχύτητα και να τους περάσω .

Σ.Μ:Μπήκες και ίδιο heat με τον Fraser, σου έδωσε και το χέρι του, τον πέρασες κιόλας σε workout. Πως είναι αυτός ο τύπος από κοντά ;

Α.Κ: Το να παίξω δίπλα στον Fraser σε τόσα event ήταν μια τεράστια ευκαιρία. Από κοντά είναι ο πιο φυσιολογικός από όλους, ήταν ο πιο μικρόσωμος από όλους και ο πιο αθλητικός. Είναι ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, μιλήσαμε στο τέλος όταν πήρε το βραβείο, βγάλαμε και φωτογραφίες. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς το τουπέ που ίσως περιμένεις ότι θα έχει.  Τώρα το ότι τον πέρασα σε ένα αγώνισμα δε λέει κάτι, πολλοί τον περνάνε σε ένα αγώνισμα, αυτό που είναι μοναδικό είναι ότι έχει τη δυνατότητα να μένει μέσα στη πεντάδα παντού. Στο άθλημά μας δεν μετράει το να παίρνεις πρωτιές αλλά να είσαι συνολικά καλός και μακάρι και αυτό να το καταφέρω και εγώ, μου είναι σημαντικότερο από μια πρωτιά.

Σ.Μ: Θα πας σε άλλο sanctioned event φέτος ; Τι ακολουθεί στο πρόγραμμα σου ;

Α.Κ: Θα ήθελα να πάω στο French Throwdown το οποίο είναι και μετά τα open. Οπότε αν δεν προκριθώ από τη διαδικασία αυτή θα δω αν θα πάω και σε άλλο. Αυτό που προέχει είναι να δουλέψω τις αδυναμίες μου, όπως τις είδα και στο Ντουμπάι και έπειτα ο δρόμος θα με βγάλει εκεί που είναι να με βγάλει.

Άννα Φράγκου

Σ.Μ: Πως πέρασες στο διαγωνισμό; Ποια ήταν για εσένα η καλύτερη στιγμή;

Α.Φ:Η διοργάνωση αυτή ήταν μια απίστευτη εμπειρία λόγω του ότι ήταν η πρώτη που έγινε μετά από τις αλλαγές που ανακοίνωσε η Crossfit. Ήταν πολύ καλά στημένη από τους διοργανωτές της σε ένα πολύ ωραίο χώρο και το επίπεδο των αθλητών ήταν πολύ υψηλό. Για μένα η καλύτερη στιγμή μέσα στον αγώνα αυτό ήταν το Event 4 στο οποίο οι αθλητές έπρεπε να βρουν το 1rep max snatch τους. Ο λόγος δεν είναι τόσο η κατάταξη μου στο Event αυτό όσο η ιστορία μέχρι να φτάσω στην εκτέλεση που κατάφερα στον αγώνα. Όντας 5 μήνες εκτός από την ενασχόληση μου με την άρση βαρών λόγω μιας χρόνιας τενοντίτιδας που με ταλαιπώρησε στον προσαγωγό, το να καταφέρω να πλησιάσω το 1rep max μου ξανά μέσα σε προετοιμασία περίπου ενός μήνα ήταν απλά απίστευτο για μένα και με έκανε πολύ χαρούμενη όταν πραγματοποιήθηκε. Η στιγμή που δυσκολεύτηκα περισσότερο απ όλες ήταν όπως φάνηκε και από την κατάταξη μου την πρώτη ημέρα ή όποια περιλάμβανε 2 events με 350μ κολύμπι. Δυστυχώς πάρα το γεγονός ότι είχα αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να κολυμπώ σε πισίνα και σε θάλασσα η δουλειά μου δεν φάνηκε λόγω του ότι ο δυνατός αέρας και τα μεγάλα κύματα – δύο αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούσα να διαχειριστώ καλά-δεν μου επέτρεπαν να μπω στη θάλασσα.

Σ.Μ: Εσύ είσαι έμπειρη στις μεγάλες διοργανώσεις αλλά εδώ είχες εκτός από τις γνώριμες σου Ευρωπαίες αθλήτριες , και αθλήτριες από όλο το κόσμο. Πως ετοιμάζεσαι ψυχολογικά να μπεις σε έναν διαγωνισμό που είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας πάνω;

Α.Φ: Γενικά σε κάθε αγώνα προσπαθώ να συγκεντρώνομαι σε εμένα και ανάλογα με τις δεδομένες συνθήκες προσπαθώ να βγάλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τον εαυτό μου. Δεν αναλώνομαι στο να σκέφτομαι με πόσο καλές αθλήτριες συναγωνίζομαι γιατί έτσι νομίζω ότι χάνω τον στόχο μου. Στον συγκεκριμένο αγώνα σκοπός ήταν να μαζέψω όσο πιο πολλές εμπειρίες μπορώ ώστε να ξεκινήσω την σεζόν δυναμικά και να είμαι πιο έτοιμη σωματικά και πνευματικά για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Σ.Μ: Είχα γράψει ότι το μοναδικό θετικό που βλέπω στη νέα φόρμα των sanctioned events είναι ότι αθλητές που έδιναν βάση στα open και στα regionals, τώρα θα αρχίσουν να πηγαίνουν και σε άλλους διαγωνισμούς. Το είδαμε αυτό στο Ντουμπάϊ. Εσένα που έζησες τη νέα φόρμα πως το είδες ; Έχει νόημα και θετικά αυτή η αλλαγή ;

Α.Φ: Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς να κρίνω την αλλαγή αυτή και να βγάλω συμπεράσματα στο αν είναι θετική ή όχι. Σίγουρα με το τέλος της σεζόν η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για όλους. Το μόνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι ο κάθε αθλητής έχει ένα στόχο που όσες αλλαγές και να γίνουν θα παραμείνει ο ίδιος αν το θέλει πραγματικά.

Σ.Μ: Εντυπωσιάσατε οι γυναίκες στο Ντουμπάϊ αλλά εντυπωσίασε περισσότερο η 37χρονη Σαμάνθα Μπριγκς που πήρε κ τη πρωτιά. Τελικά Άννα, τι χρειάζεται για να διακριθείς ;

Α.Φ: Ένας αθλητής για να διακριθεί σίγουρα χρειάζεται ταλέντο και σκληρή δουλειά.Από κει και πέρα ο καθένας από εμάς έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν και τον αναδεικνύουν. Βασιζόμενος πάνω στα χαρακτηριστικά αυτά και παράλληλα δουλεύοντας τις αδυναμίες του με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση μπορεί να εξελιχθεί και να προχωρήσει μέσα στο άθλημα. Επιπλέον, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον αθλητή να είναι πνευματικά δυνατός και να αντέχει να αντιμετωπίζει καθημερινές δυσκολίες δεδομένου ότι ο αθλητισμός σε υψηλό επίπεδο δεν είναι κάτι εύκολο και προσεγγίσιμο από όλους.

Σ.Μ: Θα πας και σε άλλο sanctioned event φέτος ; Τι έχει το πρόγραμμα σου;

Α.Φ: Σε πρώτη φάση στόχος μου είναι τα Open τα οποία είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για εμένα γιατί δίνουν την πρόκριση για τα Crossfit games που είναι και ο απώτερος σκοπός μου. Από κει και πέρα, σκοπεύω να ακούω το σώμα μου και μαζί με τους προπονητές μου να προγραμματίζουμε σωστά και όπως πρέπει τον επόμενο αγώνα που θα λάβω μέρος.

Γιώργος Καράβης

Σ.Μ: Πως πέρασες στο διαγωνισμό; Ποια ήταν για εσένα η καλύτερη στιγμή και ποιο workout σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Γ.Κ: Καλησπέρα Σταυρούλα!!! Το Dubai Crossfit Championship ήταν ένας φοβερός αγώνας, παγκόσμιου κλάσης, με καταπληκτική οργάνωση και παροχές(άνετος χώρος για warm up, διάφορα αξεσουάρ για αποθεραπεία, νερά, ηλεκτρολύτες, ενεργειακά ποτά, φρούτα, μπλουζάκια και σορτσάκια για τον αγώνα,lifting shoes,running shoes,nano shoes). Πέρασα τέλεια!!! Κι αυτό οφείλεται στο ότι είχα την ομάδα μου και τους προπονητές μου, το ATP Lab, συνέχεια δίπλα μου να με καθοδηγεί σωστά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για αγαπημένη μου στιγμή θα διάλεγα το ξεκίνημα της 3ης μέρας το 4ο event (5minute to establish 1RM snatch) που κατάφερα να σηκώσω 127kg (+7kg ρεκόρ). Όσο για ποιο πρόγραμμα με δυσκόλεψε περισσότερο θα έλεγα ότι ήταν τα 2 πρώτα που περιείχαν κολύμπι. Τα μεγάλα κύματα και το ότι δεν είμαι καλός στο κολύμπι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Σ.Μ: Με πολλούς από αυτούς τους αθλητές έχεις ξανά παίξει στα regionals αλλά τώρα είχες αθλητές πρωτοκλασάτους από όλο τον πλανήτη . Πως ήταν αυτή η εμπειρία ;

Γ.Κ: Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν πολύ πιο ανεβασμένο από αυτό που συνάντησα πριν λίγους μήνες στο Βερολίνο. Βέβαια αυτό είναι θετικό, διακρίνουμε αδυναμίες και έπειτα ξέρουμε τι να δουλέψουμε παραπάνω με το προπονητή μας. Το να παίζεις κόντρα σε Fraser, Smith κλπ. ήταν κάτι συναρπαστικό. Τους συγκεκριμένους αθλητές μέχρι και πριν ένα χρόνο τους έβλεπα μόνο μέσω youtube και τους θαύμαζα, το να παίζεις κόντρα σε αυτούς σε μια διοργάνωση με εξιταρε καθόλη τη διάρκεια του event και μου δημιουργούσε δέος.

Σ.Μ: Τελικά αυτή η αλλαγή από regionals σε sanctioned events όπως την έζησες σου άφησε θετική εντύπωση ή προτιμούσες να ήταν όπως πριν τα πράγματα;

Γ.Κ: Το συγκεκριμένο sanctioned event μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, τώρα ποιος είναι ο καλύτερος και πιο δίκαιος τρόπος επιλογής αθλητών θα το μάθουμε όταν βγει το νέο rulebook της crossfit. Εμείς στο ATP Lab program θα συνεχίσουμε κανονικά τις προπονήσεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγη: www.chalkitup.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − 12 =