Γιάννης Ρήγας. O μαχητικός Crossfitter και Ηead Coach του CrossFit Volos

4
2609

rigas-giannis-crossfit-volosΠοια η διαδρομή σου στο χώρο του fitness μέχρι τη συνάντηση κορυφής με το CrossFit;
Ξεκίνησα με πρωταθλητισμό στις καταδύσεις και ύστερα στην ποδηλασία, που ήταν και το βασικό μου αγώνισμα με 4 χρόνια συμμετοχή στην εθνική ομάδα. Συνέχισα με συμβατική προπόνηση γυμναστηρίου και μετά την αποφοίτηση από τα ΤΕΦΑΑ και το στρατό έψαχνα να βρω κάτι που να με ενθουσιάζει για να ασχοληθώ. Μέσω Internet ανακάλυψα το CrossFit, το οποίο και ξεκίνησα να εφαρμόζω στις προσωπικές μου προπονήσεις. Αργότερα έστησα έναν χώρο για ιδιαίτερα μαθήματα . Άρχισα να δοκιμάζω τη μέθοδο, είδα ότι μου ταιριάζει και ως αθλητής και ως προπονητής και το εξέλιξα.

Τι σ´ ευχαριστεί περισσότερο το παιχνίδι σαν αθλητής ή η ευθύνη του προπονητή;
Πραγματικά δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι μια ζωή κάνω πρωταθλητισμό, αλλά τα τελευταία χρόνια η προπονητική του CrossFit είναι αυτή που μ´ έχει κερδίσει. Με βοηθάει πολύ σαν προπονητής το να είμαι και αθλητής, γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τι δουλεύει και τι δε δουλεύει, τι συνδυάζεται και τι όχι. Αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο στην προπονητική διαδικασία.

Πώς καταφέρνεις σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχεις -Butcher’s Challenge 2012, London Throwdown 2013, Open 2013, Cross King Battle 2013- να έχεις υψηλές αποδόσεις;
Πιστεύω ότι περισσότερο απ´ όλα βοηθάει η αθλητική παιδεία έχει αποκτήσει κανείς όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι στις προπονήσεις δεν χρειάζεται να κάνει κάτι υπερβολικό. Προσωπικά κρατάω έναν ρυθμό και διατηρώ το επίπεδό μου, το οποίο δεν μπορώ να ανεβάσω άλλο. Όμως όσο στην Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν ως έχουν ο αθλητής μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς με λίγη σχετικά προετοιμασία.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει  ένας advance αθλητής για να προχωρήσει  στην κατηγορία Competitor Athlete;
Ο αθλητής είναι 3 πράγματα. Ψυχή, μυαλό, σώμα. Ως αναφορά το σώμα διακρίνουμε τις ικανότητες που δείχνουν το ταλέντο και τα γενετικά χαρακτηριστικά του αθλητή. Ως αναφορά το μυαλό κατά πόσο συγκεντρωμένος είναι ο αθλητής στην προπόνησή και πειθαρχημένος στις υποδείξεις του προπονητή του. Άλλο να πηγαίνει για καφέ μετά την προπόνηση κι άλλο να πηγαίνει σπίτι του να διαβάζει και να βλέπει βίντεο σχετικά με το αντικείμενο. Τέλος, το να έχει ψυχή φαίνεται όταν λειτουργεί υπό πίεση, κατά πόσο μπορεί σε έναν αγώνα να συγκεντρωθεί,  να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε συνθήκες στρες και να αποδώσει.

rigas-vlachosΤι σημαίνει ότι ένας αθλητής είναι ταλέντο; Πώς τον ξεχωρίζεις από το πλήθος των αθλητών που έρχονται στο box;
Η αλήθεια είναι ότι με την εμπειρία πλέον μπορώ να καταλάβω από ένα squat  που θα κάνει κάποιος αν είναι ταλέντο ή όχι, αλλά και το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Τον βλέπεις τον αθλητή και ξεχωρίζεις κατευθείαν αν έχει τα 3 αναγνωριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν. Όταν βλέπεις τον άλλο σωματικά να μπορεί, αλλά είναι ό,τι να ´ναι, τι να τον κάνεις; Δεν μπορείς να τον προσεγγίσεις. Δεν γίνεται έτσι ο αθλητής. Από την άλλη αυτός που έχει ψυχή και μυαλό, αλλά δεν έχει τις ικανότητες θα φτάσει να γίνει ανταγωνιστικός και αναλόγως μπορεί να ανέβει. Το θέμα είναι να διακρίνεις ταυτόχρονα τα στοιχεία, γιατί ούτως ή άλλως σωματικά θα φανεί πολύ γρήγορα. Η διάκριση σε αγώνες θέλει δουλειά σε βάθος χρόνου, δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Ειδικά αν δεν υπάρχει προηγούμενη υποδομή. Δε μπορεί μέχρι τα 25 να κάθεσαι και στα 26 να διακριθείς. Πρέπει να συνεργαστείς με προπονητή και να βάλεις στόχο τα 5 χρόνια, ώστε χτίζοντας χτίζοντας χτίζοντας στα 5 χρόνια να κάνουμε απολογισμό για να δούμε που βρισκόμαστε. Υπάρχουν παιδιά που ασχολούνταν με πολύ δύσκολα αθλήματα όπως είναι η άρση βαρών, η κωπηλασία, η ποδηλασία, η ενόργανη. Ανάλογα σε τι επίπεδο είναι ο άλλος χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο να προετοιμαστεί για το CrossFit. Στο εξωτερικό προχωράνε πολύ πιο γρήγορα στο CrossFit, επειδή οι υποδομές είναι καλύτερες στα ήδη υπάρχοντα αθλήματα. Δηλαδή  όταν εγώ έκανα 10 χρόνια ποδηλασία στην Ελλάδα δεν συγκρίνομαι με κάποιον που έκανε 10 χρόνια ποδηλασία στην Γαλλία. Άρα λοιπόν η αθλητική υποδομή και παιδεία του καθενός παίζουν τον πρώτιστο ρόλο.


crossfit-volosΠώς ανταποκρίνεται ο κόσμος του Βόλου στο άθλημα του
CrossFit;

Η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιούμαστε 4 χρόνια στο Bόλο και παρ´ όλο που είναι αθλητούπολη είναι πολύ δύσκολο να βάλω στο μυαλό του ασκουμένου τη σωστή προσέγγιση της λειτουργικής προπόνησης. Έχω ελάχιστους αθλητές. Είναι κλειστά μυαλά. Έρχεται ας πούμε η κοπελίτσα και αφιερώνω πόσο χρόνο και ενέργεια για να της εξηγήσω  ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται τα κιλά, γιατί αυτά θα την κάνουν καλύτερη ή εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συστηματικότητα στην προπόνηση και να μην χάνουν τις προπονήσεις για δευτερεύοντα πράγματα (καλλωπισμοί κτλ). Έχω μεράκι και αγαπάω αυτό που κάνω για αυτό και ασχολούμαι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Δίνω το 9.5/10, αλλά ο άλλος συνήθως δεν το αναγνωρίζει και ίσως δεν το εκτιμά. Όμως ξέρω πως σε βάθος χρόνου θα έρθει η ανταμοιβή. Εδώ τα 4 χρόνια είναι ακόμη αρχή, ενώ στην Αθήνα τα πράγματα μέσα σε 6 μήνες είναι τελείως διαφορετικά.

Πώς διατηρείς αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στο CrossFit Volos;
Με διάφορα τρικς που εφαρμόζω, με τα επίσημα WODs των αγώνων, με επιλογή βίντεο και παρότρυνση και προτείνοντάς τους σελίδες στο διαδίκτυο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Γιατί οι περισσότεροι που έρχονται αντιμετωπίζουν το CrossFit σαν γυμναστηριακή προπόνηση και φεύγουν. Για να γίνουν αθλητές θέλει πολύ δουλειά για να το δούνε σοβαρά και σωστά.

rigas-giannis-volosΠοιος νέος στόχος έχει τεθεί για τη νέα αγωνιστική περίοδο;
Σίγουρα όπως και για όλους θα ήθελα συμμετοχή ξανά σε μια δυνατή διοργάνωση. Από την άλλη να κρατήσω το αθλητικό μου επίπεδο ως έχει, να ετοιμάσω τους ήδη υπάρχοντες αθλητές και το box μου το CrossFit Volos, να χτίσω νέους αθλητές και να βρω χρόνο να προχωρήσω με την προσωπική μου προπόνηση και ζωή!

Και φυσικά τους αγώνες που μας υποσχεθήκατε κ.Ρήγα ότι θα διοργανώσετε ΣΥΝΤΟΜΑ στο ναό! Πάει τόσος καιρός… Για να δούμε όμως!!!

Ε>Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × five =