Αναβολικά και CrossFit

0
3259
Πριν ξεκινησω το άρθρο θα ήθελα να ευχαριστησω το “Theboxnews.gr” για την απόλυτη ελευθερία λόγου και την εμπιστοσύνη που μου έχει δώσει! Ίσως στο σημερινό μου κείμενο να γίνω λίγο δυσαρεστος…αλλά πέρα από επιστημονικά τεκμηριεωμενες απόψεις,  είναι και η προσωπική μου άποψη που ποτέ δεν εκρυψα…
Με αφορμή των αποκλεισμό 10 αθλητών για χρήση απαγορευμενων ουσιών θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για το τόσο “ευαίσθητο ” θέμα.
Κατ αρχήν τι ορίζουμε ως αναβολικες ουσίες

Τι είναι τα Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή;

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

Απαγορεύονται:

Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή:
Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) κ.α

Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες (β2-Αγωνιστές):
Κλενβουτερόλη και Ζερανόλη

Παραδείγματα ουσιών και σκευασμάτων:

Μερικές αναβολικές απαγορευμένες ουσίες, όπως η ανδροστενεδιόνη και η DHEA μπορεί να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής. Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, που συχνά καλούνται απλά «αναβολικά στεροειδή», υπάρχουν και σε σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση.

Μερικά από τα πιο συνήθη εμπορικά σκευάσματα αναβολικών στεροειδών είναι τα παρακάτω:

Κοινόχρηστη ονομασία

Δροστανολόνη

Μεθανανδιενόνη

Μεθενολόνη

Νανδρολόνη

Οξανδρολόνη

Οξυμεθολόνη

Στανοζόλη

Τεστοστερόνη

Λόγοι χρησιμοποίησης Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών από τους αθλητές:

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να:

Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους.
Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση.
Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.
Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.
Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφελουνται αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

Παρενέργειες Αναβολικών επιγραμματικα

Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης,
Καρδιαγγειακές βλάβες:υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.

Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές:  (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ηπατικές βλάβες: .

Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, επιθετικότητα

Το 2004 ολοκληρωσα τα σεμινάρια του Ε.Σ.Κ.Α.Ν. , αλλά ποτέ δεν ελενξα αθλητές γιατί παράλληλα εργαζομουν κ ως φυσικοθεραπευτης στην Π.Α.Ε ΑΡΗΣ.
Εχω ομως παρεβρεθει ως συνοδος σε αθλητές και βέβαια έχω ελεγχθεί κ ο ίδιος σε αγωνιστικές μου δραστηριότητές. Τα αναφέρω όλα αυτά,  πολύ απλά για να πω πως όποιος έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμο και υποστηρίξει πως ποτέ δεν μπήκε στην διαδικασία να ερευνησει αν αξίζει να μπει στον κόσμο των αναβολικων…πολύ απλά ψευδεται! Όταν απλα το κάνει κάποιος απλά για να βγει στην παραλία…ας αναρωτιθουμε την ψυχοσυνθεση ενός αγωνιστικου αθλητή! Ενός νέου ανθρώπου που ζει και αναπνεει για έναν στόχο
Δεν θα κατηγορησω κανέναν που υπεπεσε σ αυτό τον πειρασμο! Ο καθένας άλλωστε κοστολογει την υγεία του όσο πιστεύει. Άλλοι ντοπαρωνται με στόχο την Ολυμπιάδα,  άλλοι με στόχο τα GAMES και άλλοι για μια απλή διοργάνωση η ένα PR…προσωπικές εμπειρίες και περιπέτειες υγείας με καναν να μην έχω διάθεση να την διακυνδινευσω για τίποτα,  αλλά ο καθένας έχει την ιεραρχιση του και τις επιλογές του! Με πληγωνει όμως να βλέπω αθλητές ( με αλματωδη περαν του φυσιολογικου ανοδο)να προσποιουνται τους ανηξερους και να επιτίθονται σ αυτούς που τελικά στον έλεγχο πιαστηκαν…
Ναι τα αναβολικα είναι κάτι πολύ κακό κ επικυνδινο και δυστυχως είναι συνειφασμενα με τον πρωταθλητισμο,μια μαστιγα που ηταν αδύνατο να μην εισέλθει και σ ένα απόλυτα ανταγωνιστικό άθλημα όπως το CrossFit
αλλά παράλληλα θεωρώ αδικο κ ανηθικο κάποιος που ποτέ στη ζωή του δεν μυρισε τον ιδρωτα των αποδυτηριων, που ποτέ δεν του έτυχε να μην μπορεί να κοιμηθει απ τους πόνους η την πείνα της προετοιμασίας, που ποτέ δεν ένιωσε το στομάχι κομπο και την καρδιά να χτυπάει σαν τρελή λίγο πριν την έναρξη, να κάθεται και να κατηγορεί έναν αγωνιστικό αθλητή που η ολοκλήρωση του αγώνα είναι ο αυτοσκοπος του και η πραγματωση του γιατί υπεπεσε στο παραπτωμα που μέχρι και βιομηχανίες χτίστηκαν πάνω του!
Αυτά και ευχομαι έστω και λίγο να βοήθησα στην καθαρή σκέψη κάποιου αθλητή!

Θανάσης Ζησιοπουλος
Head coach Aris Underground Box
Physical Therapist
CrossFit Level 1
Kick boxing trainer

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five − 4 =