Αγωνιστική Προετοιμασία

0
1340

competition-teams

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε καθαρά με την αγωνιστική προετοιμασία. Μιας και τα Events, αλλα και το ενδιαφέρον των αθλούμενων είναι αυξανόμενο,θα επιχειρήσουμε να βρούμε έναν όσο πιο στοχευμενο τρόπο πληρέστερης και ορθοτερης προετοιμασίας. 

Ο αγωνιστικος χαρακτήρας του CrossFit δεν αριθμεί ούτε μια δεκαετία,  καθώς τα πρώτα Games έγιναν μεταξύ…Barbecue και μπύρας…το 2006, είναι τόσο νωρίς για να βγαζουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν έχουμε ακόμα βετεράνους αθλητές,  για να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και σίγουρα το άθλημα κάθε χρόνο αναπτύσσεται με ρυθμούς 100αρη! Επίσης μία ακόμα σημαντική ιδιομορφια είναι πως οι αθλητές μεταξύ έχουν τελείως διαφορετικό υπόβαθρο,  καθώς προέρχονται από διάφορα και διαφορετικά αθλήματα.
Όλα αυτά συντελουν στο να μην έχουμε (τουλάχιστον ακόμα) μια πεπατημένη οδό στην αγωνιστική προετοιμασία.
Σίγουρα υπάρχει ένας κορμός που όλοι οι προπονητές,  αλλά και αθλητές ακολουθούμε, αλλά όσο εξελίσσεται το άθλημα με ταχύτατους ρυθμούς,  θα πρέπει να εξελίσσονται και οι προπονητικές μέθοδοι.
Πριν την έναρξη της προετοιμασίας ειναι σιμαντικό να γνωρίζουμε καλά το επίπεδο που βρισκόμαστε. Στα πάντα υπάρχει γεωμετρική πρόοδος,  έτσι θα πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί όσο χρειάζεται με τον εαυτό μας. Το CrossFit είναι ένα άθλημα που απογειώνει το σώμα και την λειτουργία του οργανισμού,  αλλά και αυτό απαιτεί τον χρόνο του προσμετρώντας βέβαια και το αθλητικό υπόβαθρο που είχαμε.
Σε μια υποτιθέμενη προετοιμασία 8 εβδομάδων,  τις πρώτες 2 εβδομάδες θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση αερόβιας βάσης. Θεωρώ πολύ ωφέλιμο πέρα από τα “ανοίγματα ” και τα 400σαρια το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο. Η αυξομειωση της έντασης οι εναλλαγες του εδάφους είναι ιδανική προσωμειωση ενός  CrossFit WOD.
Η αύξηση δύναμης θα πρέπει να είναι προοδευτική. Τις πρώτες 2 εβδομάδες δουλευουμε στο 70% περίπου της μεγιστης δύναμης και στο σύνολο 5 προπονησεις είναι αρκετές. Τις επόμενες 2 εβδομάδες αυξάνουμε και την συχνότητα των προπονησεων αλλά και τον όγκο κορυφονωντας την 6η εβδομάδα και ρίχνοντας ρυθμό την 7η. Οι πολυαρθρικές ασκήσεις των Ολυμπιακών Άρσεων αλλά και του Powerlifting θεωρούνται ιδανικές, εναλλάσωντας το ασκησιολόγιο και τον ρυθμό εκτέλεσης εκπαιδεύουμε ιδανικά το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που είναι ο κινητήριος μοχλός του σώματος. Ασκήσεις απομόνωσης σε πολύ μικρό βαθμό θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των αρθρικών επιφανειών.
Στα Workout που θα δουλέψουμε ο συνδυασμός των τριών στοιχείων που δίνει η CrossFit (G,W,C) με την ανάλογη ένταση και χρονική διάρκεια,  θεωρώ ότι καλύπτει τις ανάγκες κάθε αθλητή και όσο και να εξελιχθεί το άθλημα,  αυτή η ” τριλογία” δεν αλλάζει. Ο προπονητικός όγκος πρέπει να έχει αύξοντα αριθμό,φτάνωντας στο μέγιστο την 6η εβδομάδα,  μειώνοντας την 7η και αφιερώνοντας την 8η κυρίως στο Mobility- αρθρική κινητικότητα, συνδυάζοντας το με μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά και υψηλής αύξησης του καρδιαγγειακου σφυγμού.
Ο κάθε αθλητής έχει κάποια δυνατά σημεία και κάποια αδύναμα. Στα αδύναμα είναι που πρέπει να επιμείνουμε. Μελετώντας πάντα την σωστή τεχνική που απαιτείται,  όσο εκνευριστικό και να είναι,  εκεί που “πονάμε” πρέπει να επιμείνουμε!
Τέλος όσο σημαντική είναι η διατροφή,  άλλο τόσο σημαντική είναι και η αποθεραπεία! Υπάρχουν μέρες που το σώμα μας ζητάει αποφόρτιση, χαλαρωμα στην προπόνηση, διατάσεις , εναλλαγή θερμού-ψυχρού,  παγοθεραπεία, χειρομάλαξη, φυσικοθεραπεία, είναι διάφορες μέθοδοι αποκατάστασης που είναι απαραίτητες σε ένα “βαρύ ” προπονητικό πρόγραμμα!
Το CrossFit είναι το πλέον εξελίξιμο άθλημα,  θεωρώ πως ακόμα βρίσκεται σε νηπειακή κατάσταση,  η εξέλιξη του αθλήματος θα φέρει και την εξέλιξη στην προπονητική.
Καλές και ασφαλείς προπονησεις!

%ce%b6%ce%b7%cf%83%ce%b9%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82

Θανάσης Ζησιοπουλος
Head coach Aris Underground Box
Physical Therapist
CrossFit Level 1 trainer
Kick boxing trainer

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =